Toet Toet India! - Reisverslag uit Kumily, India van Bregtje & Leon - WaarBenJij.nu Toet Toet India! - Reisverslag uit Kumily, India van Bregtje & Leon - WaarBenJij.nu

Toet Toet India!

Door: Leon & Bregtje

Blijf op de hoogte en volg Bregtje & Leon

17 Februari 2008 | India, Kumily

(English at the bottom)

Namaskaram!

Vol spanning klopte ons hart (rillend in onze zomerkleren..) toen we vrijdagochtend richting Schiphol gingen. Weer onderweg naar nieuwe avonturen! Wat bleek: onze vlucht was geannuleerd wegens slecht weer, grmpf... Gelukkig konden we worden omgeboekt (helaas niet geheel probleemloos...) om zaterdag via London en Doha naar Trivandrum te vertrekken!

En zo kwamen we dus zondag aan in het land van de eeuwig toeterende riksja's, ambassadors (taxi's uit de jaren 50 of zo),kleurige tata vrachtwagens, loslopende koeien, geiten en uiteraard Indiers.

Op het vliegveld in Trivandrum dachten we dat we alle problemen wel hadden gehad, maar de chauffeur van de ambassador waar we mee werden opgehaald, kreeg zijn portier niet meer van het slot. Dus een hele hoop Indiers kwamen ff helpen, na een kwartiertje gingen de deuren open en konden we verder naar onze eerste bestemming: Kovalam.

* KOVALAM *

Wuivende palmbomen, goudgele stranden, woeste zee en vele vissers, dat is Kovalam (aan de ene kant). Aan de andere kant is Kovalam errug toeristisch. Maar lekker dertig graden met een zeebriesje is een uitstekend begin! Na een paar dagen bijtrekken van de vlucht, zijn we de vissers op gaan zoeken in het naburige vissersdorpje Vizanjham. Dat Leon moeite had om echt vakantie te houden, bleek wel uit het feit dat hij de vissers ging helpen de boot en de netten uit de zee te trekken (voor Bregtje een ultiem moment om alles even goed op de foto te zetten!). Het halve dorp helpt mee om een visnet uit het water te halen, van heel jong tot heel oud trekken ze aan het touw (zo'n 2 km lang de zee in) om vervolgens het net binnen te halen, waar dan maar een magerige opbrengst uit wordt gehaald, wat een werk...

Om toch het toerisme een beetje achter ons te laten en wat meer het rurale Indie te zien, hebben we een riksja gepakt naar een meer landinwaarts, waar we ons eerste echte wow-moment hebben beleefd. Honderden vogels, van knalgroene parkieten, blauwe kingfishers, bontgekleurde bee-eeters tot fish-eagles. Dat alles in een prachtig serene omgeving, waar de boeren aan de ene kant van het meer hun gewassen verbouwen (voornamelijk een soort lange boon, lang in de zin van ongeveer een meter) en aan de andere kant de vissers op het meer, naar garnalen en alen visten. Prachtig!

Na een paar dagen verder getrokken naar Allepey, de backwaters in.

* ALLEPEY *

Allepey is het startpunt voor de backwater trips, die de meeste toeristen op omgebouwde en gepimpte riceboats doen. Van tweezitters tot compleet drijvende villa's op het water, tja. (minimum prijs: zo'n 7000 roepies). Wij hebben ook de backwaters bekeken vanuit een public ferry die ons voor 10 roepies (20 cent) een prachtige tocht bezorgde. Over kanalen, meren en riviertjes waar het dagelijks leven een rijk beeld gaf! Kleding-wassende vrouwen, spelende kinderen en vissende mannen. Erg mooi!

Allepey zelf was niet heel bijzonder, dus een korte stop en door naar Cochin.

* COCHIN *

Cochin is een oude nederzetting van de Portugezen, waar ook de Dutchies nog ff hun kop hebben laten zien. Hier zijn we het oude fort uit wezen checken en wat Nederlands VOC verleden bekeken. Cochin is een erg aangenaam stadje, waar je op iedere hoek Indiase bakery's hebt waar ze de lekkerste en zoetste gerechtjes voor je maken. Heerlijk met een kopje chai!

Cochin was vroeger het centrum van de spice-trade en dat is hier nog steeds heel goed te merken. Bergen gember, peper, steranijs, vanille, cardemom, kruidnagel en nog veel meer lagen overal in grote zakken of uitgelegd in de zon te drogen, heerlijke geuren! Cochin is nu nog steeds de grootste gember-afslag. Speciale warehouses alleen voor gedroogede gember, voor in de thee, het eten of in Ayurvedische zalfjes, pilletjes of andere dingen.

Aan de kant van het water, staan een aantal mega grote Chinese visnetten, die worden bediend door 10 man, om het net neer te laten en op te halen. Hier hebben we uren naar zitten staren! Vooral met zonsondergang een magnifiek gezicht!

Ook hebben we in Cochin een aantal traditionele dansen gezien in een mini-pini theatertje. Uitbundige kleuren en make-up, een erg mooi gezicht!

Na Cochin de bergen in richting Kumily (of Periyar of Thekkady, in India hebben ze voor iedere plaats minstens twee verschillende namen, soms een beetje verwarrend haha).

* KUMILY *

We zitten nu in Kumily, een klein bergstadje/dorpje, voornamelijk bezocht vanwege het natuurpark: Periyar, op de grens van Kerela met Tamil Nadu. 's Ochtends worden we wakker door het geluid van tientallen verschillende tropische vogeltjes, die de tuin van ons prachtige homestay onveilig maken. Ook is hier uiteraard weer een earl de squirl, die elke ochtend even in ons vuilnisbakje komt loeren. Na de hitte van de de lowlands, is de aangename temperatuur hier erg welkom! Ook erg fijn is dat we even af zijn van het eeuwige getoeter en de stinkende, zwarte uitlaatgassen haha.

Leon heeft zijn eerste stappen in het park al gezet, op zoek naar olifanten en tijgers. Tijdens de tocht kwamen ze een wilde olifant tegen, op een afstand. Toen de olifant een beetje wild aan een boom begon te trekken, raakte de gids lichtelijk in paniek en moest iedereen snel verder lopen. Jammer... (maar waarschijnlijk wel verstandig). Verder geen tijgers gezien, maar wel een pootafdruk (zou die echt zijn hahaha).
Het park zelf was verder erg mooi.

Gisteren hebben we een mooie tocht gemaakt naar een viewpoint, vanwaar je over zowel de provincies Kerala als Tamil Nadu kon kijken. Het tweede wow-moment! Bovenop de berg waren drie kids aan het spelen, terwijl moeders de geiten aan het hoeden was. Op de terugweg door het Manna-dorp (een inheemse stam), werd Bregtje door een Indiase vrouw vastgeklampt alsof ze haar verloren dochter had ontmoet haha. De gehele weg terug wilde ze Bregtje niet loslaten en vertelde over van alles en nog wat! Erg leuk! Oh ja, de volgende keer dat we in de buurt zijn, moeten we uiteraard bij haar langskomen en blijven logeren, weer een leuk adresje in India!

Next stop weten we nog niet, we hangen erg relaxed in de hangmat! See ya!

ps.1: Katja, leeft onze plant nog haha!
ps.2: Fairfood-luitjes: ik drink hier iedere ochtend eco-koffie, home-grown en geroosterd op het dak in de zon!
ps.3: Irene, ontzettend bedankt voor de waterdragers, hebben er hier heel veel plezier van, helemaal top!
ps.4: Pa & Ma Schults: veel plezier in Israel straks!
ps.5: Marleen: wat vet kicke dat je in Uganda zit! Ik ga je volgen en mailen als ik weer terug ben!
ps.6: ha Venray, hoe was de carnaval?

-----------------------------------------
ENGLISH
-----------------------------------------
After a cancelled flight we arrived a day later than planned in India, but at least the temperature and the sea breeze were really pleasant at our starting point Kovalam.

Kovalam is a nice beach town, full of fishermen and tourists, but a really pleasant place to start our journey! We visited a little fishermens' town, where Leon helped pulling in the nets, heavy duty! We also visited a nearby lake, full of tropical birds and a nice display of rural Indian life.

After a couple of days relaxing in Kovalam, we went on to Allepey to visit the backwaters. We took a public ferry along the canals, lakes and rivers where we could enjoy the daily life. Women were washing clothes in de rivers, men were fishing and children were playing, beautiful sights!

After Allepey we went on to Cochin, which has a rich colonial heritage. Here we saw Chinese fishingnets, ginger-warehouses, and loads of other spices! Even now the smell sticks with us! Cochin is a really nice town to enjoy yourselves!

Now we are in Kumily, high up in the mountains, amids tea-plantations, spice-plantations and wild-life! Kumily is a very relaxed place, with excellent temperatures. Yesterday we did a nice hike up to a beautiful viewpoint. On top of the mountain, we could see the provinces Kerala and the plains of Tamil Nadu, wow!!!!!

ps.7: Jan Krasnan, good to hear from you, how about your travelplans?
ps.8: Zain and Christina, we recommended Jurina to an English couple, so maybe you'll see them in a few weeks.

• 17 Februari 2008 - 07:22

Bregtje & Leon:

Ha allen!

Foto's willen niet lukken, dus dat komt als we in NL zijn!

Hi all!

Pictures won't download, so pictures will come later, when we're back in Amsterdam.

Greetz!

• 17 Februari 2008 - 08:54

Home Dieren:

jammer van de foto's want dan was het helemaal genieten.
    Willen jullie nog wel terug?
    Prachtige verhalen ben benieuwd hoe Leon bezig samen met de vissers en is er ook een fotootje van jou met je pleegmoedertje?
    kusjes van hier

• 18 Februari 2008 - 09:35

Djoeke:

Wat heeeerlijk! Ben rete jaloers hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm veel plezier!

xxx

• 18 Februari 2008 - 13:39

Maxi:

hoi lieverds,
    wat super dat jullie weer weg zijn...
    india heerlijk je weet ik hou ervan ben benieuwd waar jullie allemaal heen gaan, probeer auroville in de buurt van pondicherry, is super heel apart en mooi.(en ik wil graag weten als jullie er heen gaan dan wil ik iets heel kleins en goedkoop maar dat vind je alleen maar daar!)
    laat weten waar je heen gaat dan kan ik ook wat advies geven mochten jullie daar behoefte aan hebben.
    ik ben stik jaloers maar erg blij voor jullie hoop dat jullie t net zo leuk gaan vinden als ik...
    heel veel plezier en ik kijk uit naar de volgende mail...
    heel veel liefs en een dikke zoen
    maxi

• 18 Februari 2008 - 17:27

Pa En Ma Schults:

dag Bregtje en Leon.
    Fijn wat van jullie te vernemen, en ook dat het goed gaat met jullie.
    We komen heel binnenkort in de buurt(nou ja), in Azië dan.
    We hopen op een minstens zo mooie voortzetting van jullie reis,en, als je toch aan het vissen bent, breng een zootje voor ons mee.
    groeten en xxx van ma en pa.

• 19 Februari 2008 - 20:24

Jennifer Jazmin:

Heerlijk om te horen dat jullie weer lekker in een hangmatje liggen...
    Is wel een poosje geleden, he??
    Geniet er lekker van!!
    Dikke kus!

• 20 Februari 2008 - 11:01

Rose:

Hé skatjes!

Slecht begin mischien maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt geloof ik.. Ben rete nieuwsgierig naar de foto's!
    Bregtje ik mis je hier wel hoor, fijn dat je het zo naar je zin hebt en gave indrukken op doet maar vind't ook weer fijn als je terug zal zijn!
    Heel veel fun nog en vooral genieten!!!

Big hug Rxx

• 20 Februari 2008 - 11:03

Liselotte:

klinkt fantastisch bregtje!! prachtig land zo te horen...wie weet wordt dat ook mijn volgende trip:) Geniet van het reizen, de geuren, de natuur, de mensen en van elkaar! chillze in de hangmat:) liefs vanuit het groene Fairfood

• 24 Februari 2008 - 11:17

Tes:

Hi Chick

heel leuk om te lezen. Ik ben nu ook een route aan het bedenken in india voor deze zomer en jouw verhalen zijn goeie input :-) Luister je toevallig ook je voicemail ik heb daar ook nog een berichte achtergelaten.

XXX