Bali: Legian - Ubud - Amed - Padangbai - Kuta
Blijf op de hoogte en volg Bregtje & Leon
19 Juni 2006 | Indonesië, Batavia
Selamat pagi di Indonesia!!
Apa Kabar?? (Hoe gaat het?) Baik ini (hier goed!!)
We zitten alweer bijna drie weken in Indonesie op het prachtige Bali!! Alles is hier mooi van natuur tot cultuur, van jong tot oud en oh zo fotogeniek!! Het is ondoenlijk om al die mooie foto's in dit bericht aan jullie te laten zien... het zijn er gewoon veel te veel haha!!!
*** BALI ***
* LEGIAN BEACH *
Legian is eigenlijk onderdeel van wat men in een woord Kuta noemt, een badplaats, zoiets als Benidorm of zo, dichtbij het vliegveld, dus een ideale plek om aan te komen en te vertrekken (NIET om te BLIJVEN!!, tenzij je tussen de dikke bierzuipende, rochelende en brallende australiers wil zitten... eh nee dank je!!) Dus met gezwinde spoed vertrokken naar Ubud!!
* UBUD *
Ubud is Het culturele centrum van Bali. Op straat hoor je constant het getingel van de Balinese instrumenten, zie je overal onwijs mooie handwerkprodukten.Ieder dorp in de omgeving van Bali staat bekend om een bepaald type handwerk, van zilversmederij tot houtsnijwerk en Batik. Echt Supermooi!!! Dus we hebben hier flink lopen shoppen en alles in een grote doos per boot naar NL opgestuurd!!
In Ubud (en ook voor het grootste deel van Bali) staat cultuur en religie centraal in het dagelijks leven. Er wordt niet gedanst alleen voor de toeristen, maar vooral om de oude cultuur levendig te houden ook onder de jonge generaties. Je ziet elke dag rituelen, van heel klein binnenshuis tot grote processies (optochten) dwars door dorpjes en rijstvelden heen. Ook lopen veel Balinezen nog steeds in de traditionele kledij: de sarong op verschilende manieren gedragen door mannen en vrouwen.
Gusti's Garden Homestay, waar we zijn gebleven, was werkelijk schitterend!! Je komt binnen in de family compound (het familieterrein, je loopt door naar achter en dan achter een klein muurtje onpopt zich een schitterende tuin met terrassen en overal kleine tot grote bungalowtjes... Adembenemend!! Met uitzicht over de paddies (rijstvelden).
Op straat vermaken de kinderen zich met zelfgemaakte vuilniszakvliegers! Het lijkt af en toe alsof de tijd hier heeft stilgestaan, zeker als je iets van de toeristische plekken afwijkt, wat wij dan ook gedaan hebben!!
In Ubud hebben we een eco & educational cycling tour gedaan, waar we 's ochtends in Kintamani werden gedropt voor het spectaculaire uitzicht over de Gunung Batur (vulkaan) en Danau Batur (vulkaanmeer), een van de meest actieve vulkanen hier op Bali (maar nu gelukkig ff niet...). Kintamani is een klein dorpje wat op de buitenste rand van de krater ligt, een adembenemd begin van de dag!! En toen kwam het mooiste nog!! Na een korte tour door een Balinese plantage, waar we alle specerijen hebben zien groeien van vanille tot kaneel. En waar de mensen zelf hun koffie branden, die overigens echt heerlijk smaakte (vooral ook de gemberthee, een echte aanrader!!!). Op de fiets gestapt na de plantage, oei ff wennen haha, na 7 weken niet fietsen moet je echt ff nadenken waar de trappers zitten hihi!! Op de fietstocht reden we door de rijstvelden en allerlei kleine dorpjes, waar de kinderen vol enthousiasme naar buiten renden om ons een 'high-five' te geven en enthousiast "hello!!" riepen. Dat gaf ons echt een onwijs welkom en vrolijk gevoel!! Verder hebben we uitleg gehad van de gids over de gebruiken van het Balinese Hindoeisme, Animisme, de familie gebruiken en over de verscheidenheid waarvoor je bamboe en cocosnoot kan gebruiken. Een zeer indrukwekkende tocht!!! We kunnen het iedereen aanraden die deze kant op komt!
Helaas heeft in Ubud ook de Bali-belly toegeslagen bij ons allebei (tja, we zijn al blij dat het nu pas is gebeurd haha!!), dus af en toe ff wat gerommel in de buik, maar we overleven het wel!!
Op straat werd Leon nog aangesproken door een oud Balinees mannetje die Nederlands bleek te spreken, dus Leon heeft daar een gezellig gesprekje mee aangeknoopt. Het was bijzonder om opeens Nederlands te kunnen praten op deze plek in de wereld. De oudere generatie Balinezen heeft nog Nederlands gehad op school, al spreken nog maar weinig mensen de taal.
Na een lange week in Ubud zijn we vertrokken naar Amed, een vissersplaatsje (overstatement!) aan de noordoostkust.
* AMED *
Na een superlange, maar mooie tocht, waar in het begin helaas twee Nederlandse ballen (ja die kom je echt overal tegen...)brallend duidelijk aanwezig waren, kwamen we aan in Amed. Een heeeeel rustig vissersplaatsje, met mooi koraalrif voor de deur. We sliepen in een lief hosteltje, waar ook echt de meeste mensen waren (wel geteld 10!!) van het hele dorp. er was dus niet zo veel te doen hier, da's wel duidelijk!! Maar we hebben heel erg mooi gesnorkeld in de baai, precies twee dagen voor we snotterend het water uitliepen en we niet meer in de zee zijn teruggekeerd!! We hebben wel echt onwijs mooi felgekleurde visjes en grotere vissen gezien (o,o.. ze komen wel heel dichtbij...haha). De andere dagen hebben we gevuld met wat de locals doen: rondhangen, lezen, rondhangen en iedereen bekijken die langskomt op een dag (ongeveer 20 mensen...) en we hebben een dagje gescooterd door de prachtige omgeving van Amed. Het 'echte' Indonesie waar de tijd heeft stilgestaan, zoals je het gezien hebt op plaatjes in de schoolboekjes. Onderweg weer veel kinderen die erg enthousiast riepen naar ons en die zich vermaakten met een stokje en een oude autoband, een zelfgemaakte vlieger of gewoon met een steentje of zo... Wat een verschil met onze verwende kinderen, die steeds meer willen en nergens echt tevreden over zijn! Het zet je aan het denken...
Van Amed door naar Padagbai. Onderweg werden we aangehouden door de politie, die van onze bestuurder 10.000 roeppia (ca 1 euro)moest hebben voor sigaretten. En waarom: omdat er een paar toeristen in zijn auto zaten: TE TRIEST DIE CORRUPTIE HIER!!! We hebben uiteindelijk het geld aan de chauffeur gegeven, omdat hij er anders ook vrijwel niks op verdient! Het is jammer dat zo'n mooi land, waar de bewoners het echt niet zo breed hebben, door hun eigen overheid worden afegezet en bestolen. Dit land zou een van de rijkste in Azie kunnen zijn vanwege hun natuurproducten, was het niet voor de corruptie van de overheidsinstanties...
* PADANGBAI *
Padangabi is eigenlijk net zoiets als Amed alleen dan wat drukker. Meer mensen, meer activiteit en de springplank om naar Lombok te gaan. Dit was waarvoor we eigenlijk ook in Padangbai kwamen. Maar na nog eens de agenda bekeken te hebben en onze wensen besproken te hebben, hebben we besloten om Lombok te laten voor wat het is en naar Sulawesi door te gaan om daar onze laatste 5 weken Indonesie door te brengen. Daar is namelijk zo veel te zien en te doen, dat we daar onze tijd in willen stoppen!! De plannen voor Indonesie zijn hiermee voor de tigduizendste keer veranderd hahahaha!!!! Er is gewoon te veel te zien hier.
Zo gezegd zo gedaan, na twee dagen Padangbai naar de luchthaven vertrokken in de hoop een vluchtje naar Sulawesi (Manado) te kunnen pakken. Helaas niet dezelfde dag, dus nog twee dagen Kuta om vervolgens morgen (de 20-ste) te vliegen naar Manado (Noord-Sulawesi).
Dus volgende bericht weer vanuit Sulawesi!!!
p.s.1: Alle vaders gefeliciteerd met vaderdag!
p.s.2: Annet, Hans, Fleur en Alex gefeliciteerd met de verjaardagen!
p.s.3: Oma Cals-van Loon geniet van je 85-ste verjaardag, kusjes en knuffels x b
p.s.4: Astrid, bedankt voor de WK data, we volgen het op de voet
p.s.5: Hey Daan, we nemen allebei foto's, soms ff matte over wie de camera mag gebruiken haha!
p.s.6: Erik, hoe was je vakantie op Lanzarote?
p.s.7: Maxi, heerlijk om wat van je te horen, we houden je aan je woord!!
p.s.8: Peter + Lucho, zowel jungle als stad heeft z'n eigen voor- en nadelen, we houden graag van afwisseling!!!
p.s.9: Marleen, wees niet jaloers en geniet jij ook van je dagen, ik hoop dat je je wat beter voelt. Dikke zoen! b
p.s.10: Jenni & Chris, gefeliciteerd met jullie wolkje!!! (Philippe, je hebt 2 superouders!)
p.s.11: Internet en bellen in Indonesie is wat ingewikkelder, dus het kan soms ff duren voordat je bericht terug krijgt!
19 Juni 2006 - 06:18
Marleen:
niet jaloers,ha! da's onmogelijk met zulke mooie beelden! het ziet er weer super mooi uit! moet eerlijk bekennen dat ik niet wist dat indonesie zo mooi was. Geniet ervan en nog een hele fijne tijd op sulawesi!
X marleen en moos
PS bregtje, wil je een email sturen maar ben je adres kwijt, kun je me dat effe sturen? -
19 Juni 2006 - 07:01
Simon:
Hoi Lieve mensen,
Heerlijk belevenissen zeg, Gun het jullie van harte. Ik zou zeggen ga zo door..
Greetz Simon -
19 Juni 2006 - 08:11
Esmaralda:
gerommel in de buik, nu pas? Nou dan valt het wel te overleven hoor. Grote doos Norit in je rugzak en huppeta, hahaha.
Heel veel plezier nog, dikke kus, Esmaralda -
19 Juni 2006 - 09:58
Ruub:
Hmm, zo te zien wordt het voor mij hoog tijd om m'n roots weer te herontdekken... thnx for the inspiration ;o)!
xR -
19 Juni 2006 - 10:49
Jo:
Damn! Ruilen? Ziet goed uit allemaal! Hier is het ook niet verkeerd,lekker warm en veel zon! Met ons alle gaat het heel goed! Luke is nu bijna 8 kilo en 70 cm gaat toch wel erg snel....nou geniet ze daar!!!!liefs jo -
19 Juni 2006 - 13:22
Nikla:
hmm zo ga je echt genieten van het leven..:) wat ziet het er heerlijk uit.hihi zoals jullie het beschrijven wil volgens mij iedereen jullie zo snel mogelijk achterna gaan..;)
ik blijf meegenieten...liefs, Nikla -
19 Juni 2006 - 15:00
Annemijn:
Hi lieffies,
HAd al een lange e-mail gestuurd giser dus nu maar ff kort. Mag ik geld gaan vragen voor jullie foto's? Het is werkelijk te mooi voor woorden!! Ik geniet met volle teugen met jullie mee.
Heel veel plezier en knuffels en liefs, A (&C) -
20 Juni 2006 - 00:10
Oma En Nietje Cals:
Hallo lieve Bregtje en Leon,
Wat geweldig dat jullie zo vanuit de verte aan mij denken! Met een glas champagne in de hand hebben we de foto's bekeken van Bali. Het zijn stuk voor geweldig mooie plaatjes. We reizen echt met jullie mee op deze manier.Nog heel veel plezier, geniet ervan en tot de volgende mail.
Groetjes en liefs
Oma en Nietje
20 Juni 2006 - 00:54
Erik:
Lanzarote was tof. Ben helemaal uitgewaaid en fris weer door.
Kortom, het gaat goed met me..
Geniet daar in de gordel van smaragd!
X Erik -
20 Juni 2006 - 21:18
Leonie:
zeker mooie foto's! Denk veel aan jullie. Gek idee, dat kruist maar door heel azie heen met z'n tweeen. Wat een bijzondere tijd zal dit zijn. Ik wens jullie nog veel plezier en genietmomenten en hoop gauw op meer mooie foto's.
Liefs Leeuw. -
26 Juni 2006 - 03:36
Nathalie:
Hey,hey dushi's,ff een berichtje vanuit Curacao.Zo te zien hebben jullie het nog erg naar je zin daar.Ik kom voorlopig ook nog niet terug veel te leuk hier,Kim en Sharon zijn net een weekje bij me op bezoek geweest..was echt super leuk om ze weer te zien!!Hoop dat jullie ook je reis nog kunnen uitbreiden naar het caribisch gebied!!!Dushi's veel plezier nog geniet ervan..Kusssssssss
Nathx -
27 Juni 2006 - 09:50
Djoeke:
Hola, ff snel berichtje...geluklkig veilig en wel in het paradijsje van Sulawesi...geniet dr van en denk aan jullie...dikke smakkerds..kusjezusje