Sulawesi: Manado - Pulau Bunaken - Makassar - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Bregtje & Leon - WaarBenJij.nu Sulawesi: Manado - Pulau Bunaken - Makassar - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Bregtje & Leon - WaarBenJij.nu

Sulawesi: Manado - Pulau Bunaken - Makassar

Blijf op de hoogte en volg Bregtje & Leon

01 Juli 2006 | Indonesië, Batavia

SULAWESI

Selamat sore!! Wat een toffe reacties allemaal, die hadden we echt ff nodig, reizigersmoeheid heeft toegeslagen!! Dus die reacties zijn erg welkom!!

* MANADO *

Schreeuwende mannetjes, honderden knalblauwe toeterende pete-pete's (minibusjes), schelle muziek, lekkere visgeur (ahum...): Welkom in de havenstad Manado!!! Een stad vol tegenstellingen: luxe gebouwen vol warenhuizen waar je je helemaal scheel kan kopen, aan de andere kant krottige huisjes, gemaakt van golfplaten, waarin mensen proberen hun leven te leiden. Vanwege de wereldcup hangen overal in de stad vlaggen buiten van alle nationaliteiten, waaronder ook veel Nederlandse. Het is duidelijk wie voor wie is haha!! (Gelukkig zijn we nog ergens geliefd hahahaha!!)
Dat was even omschakelen van het rustige en idyllische Bali!!
Na twee dagen op de haven uitkijken hadden we Manado wel gezien en zijn we vertrokken naar het eiland voor de kust: Pulau Bunaken. Via via kwamen we bij Angelina uit, een jonge meid die een resort runt op het eiland (eigenlijk samen met een Nederlandse jongen uit Hoofddorp, maar die was geld aan het verdienen in Nederland).

* PULAU BUNAKEN *

Dit eiland staat bekend om zijn supermooie koraalriffen, spectaculaire afgronden en de rust van Sulawesi! In Bunaken Village resort (www.bunakenvillage.com) hadden we een supermooi bungalowtje met veranda en om het hoekje uitzicht op de zee. We werden hier geheel verzorgd door de staf, waaronder een vijfsterren 'mama' kok (lekker, lekker!!). Heel toevallig bleken er op het resort bij aankomst alleen Nederlanders te zitten en dat was erg gezellig! Een van hen, Jocelyn, was later die week later jarig, dus hebben we enorm meegenoten van het feest: een varken van het spit en een mierzoete maar heerlijke verjaardagstaart! Jongens bedankt voor de gezelligheid!!!

We kwamen natuurlijk voor het snorkelen: en dat was super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zwermen gekleurde vissen boven het koraal, in allerlei soorten en maten. Prachtig gekleurd koraal, en een mega imposante drop-off (90 graden afgrond) in een oneindige diepte. Zo mooi dat je af en toe vergeet adem te halen door je snorkel (uche, uche..proest haha!!)

Voor de rest enorm liggen chillen in de hangmat en lekker in het Nederlands bijgekletst en bijgelezen!! Na vier dagen Bunaken besloten we om niet verder te reizen over Noord-Sulawesi, niet alleen omdat we een aardbeving gelukkig zijn misgelopen, maar ook omdat het enorm regende en hierdoor, hoorden we achteraf, waren er enorme overstromingen in het gebied waar je juist heen wilden. Dus een goede keuze (engeltjes...)

Dus een ander plan gemaakt om naar Zuid-Sulawesi te gaan en daar te gaan rondtouren. Dus op naar het vliegveld en vele frustraties en lange uren wachten verder toch een vlucht kunnen nemen naar Makassar de hoofdstad van Sulawesi.

* MAKASSAR *

Eenmaal aangekomen in Makassar bleek dat de helft van zuid-Sulawesi was afgesloten vanwege modderstromen, dus reizen in het zuiden bleek ook hier behoorlijk risicovol en moeizaam. Dus leek het ons beter om te vertrekken uit Sulawesi. Met heel erg veel moeite een vlucht kunnen boeken (je moet hier echt niet op de bonnefooi reizen, dat lukt gewoon niet!).

In Makassar nog een paar dagen rondgehangen. Over de 'boulevard' langs de zee (waar is het strand dat wordt aangeprezen???) geslenterd, 's avonds de plek om te zijn voor de Makassarezen. In Makassar hadden we het gevoel zelf een toeristische attractie te zijn, in plaats van andersom: 'Mister, mister'!! Leon is nog naar Fort Rotterdam (jaa, die hebben ze hier!!) geweest om de kanonskogels van onze voorvaderen uit te checken!! Een stukje Nederlands erfgoed waar ook dingen gebeurd zijn waar we niet trots op hoeven te zijn! Dit fort wordt onderhouden met hulp van de stad Rotterdam in NL. Niet alleen het fort was een attractie, ook die enige Hollander daar: Leon moest poseren voor de schoolklas die daar hun uitje hadden!! (o, o, o... (B-tje: hij kijkt wel vrolijk hoor op de foto hihihi!!))

In Makassar kwamen we tot de slotsom dat we het eigenlijk wel een beetje gehad hadden met Indonesie: alles kost zo veel moeite, je moet constant afdingen, waarna je toch weer belazerd wordt. Ook zijn we een maand af en aan, aan de darmproblemen geweest en dat eist ook z'n tol. Indonesie is echt een heel erg mooi land, mooier dan we kunnen beschrijven, maar aan de andere kant ook super instabiel, erg veel natuurrampen en sociale onrust. We hadden misschien eerst naar Indonesie moeten gaan, en vanuit daar doorreizen, dan heb je genoeg energie om het makkelijker aan te kunnen. Helaas hebben we de eerste 5 weken zo veel gezien en gedaan dat we eigenlijk al moe waren voor we aankwamen. Ergens voelt het wel een beetje als opgeven, maar we komen zeker nog terug!

Inmiddels zitten we weer hoog en droog in Kuala Lumpur, Maleisie. We zitten zo goed als op de helft van onze reis, dus gaan we hier inventariseren wat we met de andere helft gaan doen! Alle opties staan open, dus waarvandaan het volgende bericht is zowel voor jullie als voor ons nog een raadsel...

p.s.1: Maxi nog gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!!!!!!!!!!! (hebben ze weer gezongen voor je??) dikke zoenen B-tje
p.s.2: Erik alvast gefeliciteerd met je verjaardag!!
p.s.3: He leeuwtje wat leuk om van je te horen!! Gaat het goed in NL?? en met Bob??
p.s.4: lieve zoessie: dank je wel voor je superlieve briefje en fotootje! Denk ook veel aan jou hoor!! xxx je zoessie
p.s.5: He andere Dushi!!! Wie weet komen we nog wel langs hahaha (als de centjes het toelaten, anders een andere keer!!) Geniet jij er ook nog flink van!!! Curacao lijkt me heerlijk!! xxx
p.s.6: He Mijntje: we zaten ook al te denken geld te gaan vragen hahaha!! (zou je in de gaten willen houden of ze ergens worden gepubliceerd hihihihi!!)
p.s.7: Pa & Ma Schults: hoe was jullie vakantie?? Hoop dat jullie lekker genoten hebben! x leon
p.s.8: Annet: hoe was Belize?? Heb je nog schrikwekkende dingen gezien onder (of boven) water??
p.s.9: Dick: huil niet over Nederland: over twee jaar weer EK!!! we hakken ze in de pan hihi!!
p.s.10: He Es!! De familieverpakking Norit is al op hahaha!!! Lekker aan het genieten in het park??? x
p.s.11: Jo, wat is Luke al groot geworden!! Hij moet niet te snel groeien hoor, dan herken ik hem niet meer zo direct haha!! Geniet ervan schat!
p.s.12: Jenni en Chris: we hopen dat jullie nog steeds op de roze wolk zweven... Gaat alles goed?? xxxx
p.s.13: Lieve 11-jes: thanx voor jullie reacties!!! Geniet van het dakterras!!!!
p.s.14: He Mies en Fem, het lukt ons niet jullie site te bezichtigen, hebben we wel het goede adres?? xxx

• 03 Juli 2006 - 21:12

Dierenshonk:

darmpjes gaan vor, anders gaat het reizen niet.
    maleisie:even bijkomen en dan verder. Had niet verwacht dat indonesie zoveel duurder en zo slecht internet verbinding alswel telefoonconnectie had.
    Jullie hebben het daar warm, maar hier heerst een kleine hittegolf, dus veel mensen verkouden door de airco.
    De opnames zijn weer prachtig.
    dus gewoon doorgaan.
    wij volgen en zoniet gewon terugkomen.
    veel liefs van hier
    knuf/kus/zoen

• 07 Juli 2006 - 07:48

Patricia Brender:

Hallo Leon en Bregje,
    Wat een fantastische reis!! En wat een geweldig mooie foto's!! Een totaal andere wereld en wat een rijk gevoel om dat te mogen meemaken en zien -> Het verschil tussen ons verwende en nooit genoeg hebbende Westerlingen en de arme,relatief gelukkige inlanders aldaar. Ooit hoop ik ook zo'n reis te mogen maken.Om een heel klein beetje te voelen hoe het is om daar te leven in al zijn schoonheid,ellende,sereniteit en drukte.Ik hou jullie reis in de gaten! Blijf genieten ondanks de tegenslagen die jullie tegenkomen!!Het is zeker de moeite waard!!!
    Veel liefs Patricia (zus Daniel)

• 07 Juli 2006 - 11:55

Jo:

ff een update van de familie Pool!!!!We gaan trouwen!!!Jaja dan maar meteen alles in 1 jaar! 28 juli gaat het gebeuren!Spannend!Zin in!Jammer dat jullie niet mee kunnen feesten...Maar de champagne houden jullie tegoed ok?! Verder gaat het hier heel lekker,ik ben weer een beetje aant werk bij woodstock,waar ik heel blij mee ben,het is heerlijk om me zelf weer een beetje nuttig te maken en ff weg te zijn van Luke. Luke is begonnen met kleine hapjes fruit en groente en het gaat erin als pap! Erg leuk om te zien! Ook hebben we het huis boven ons gekocht en gaan we in september doorbreken en hebben we een fantastisch huis!!!joepie precies waar we van droomde! Het gaat dus fantastisch!!!Jullie verhalen klinken zo fijn,wij hebben ook echt zin om weer lekker weg te gaan! Geniet nog en tot mails liefs jo

• 09 Juli 2006 - 17:10

Maxi:

Wat lief dat je aan mijn verjaardag denkt, ik heb een hele leuke gehad met ja ja mooi weer, dus heerlijk op terras gezeten.
    Wat goed al jullie verhalen helaas heb ik nooit zoveel tijd om te antwoorden maar hoop dat jullie weten dat ik jullie wel mis
    nog veel plezier ben benieuwd waar de volgende bericht vandaan komt
    dikke kus
    maxi

• 10 Juli 2006 - 14:32

Leeuwenhonk:

Hallootjes, wat een reis! Heerlijk die blubfoto's en dan die hangmat! Dat is toch het ultime chill-out gevoel. Ben blij te lezen dat het jullie goed vergaat, ondanks een kleine overlevingstocht door de drukke stad. Maar wat wil je, als je net uit Balinese hangmat sferen komt. Hier hebben we gelukkig ook een lekker zonnetje, nu de hittegolf eindelijk is weggespoelt. Wat een typisch nederlandse eigenschap van mij, om het weer over het weer te hebben, of liever... te zeuren, want het is natuurlijk nooit okee. Verder ga ik 1 augustus beginnen met een nieuwe baan. Ik moet alleen nog een keuze maken uit 2 opties (toe maar!). Een heerlijk gevoel om eens wat vastigheid te hebben. Al hoop ik ook nog eens een periode rond te trekken zoals jullie nu doen.Maar alles op zijn tijd. Bob is ook net begonnen op zijn nieuwe werkplek bij de luchtmacht en als het goed is kunnen we in oktober ons stekkie in a'hem citty betrekken. Een en al verandering dus! Ik wens jullie nog een heerlijke tijd toe en hoop gauw weer wat van jullie te lezen en te zien!Ook van mijn leven zijn jullie weer wat op de hoogte. Veel liefs! Leonie

• 11 Juli 2006 - 03:06

Angelina:

Hi Anna and Leon. You have nice website. Thanks to put our place and picture there. May I have some picture of the party of jocelyn? Will be great. THanks and hope you come again.

Greetings from all the staff.

Angelina(and all the furry animals)

• 11 Juli 2006 - 17:10

Jeltje:

Wat een schitterende reis en mooie foto's en verhalen! Krijg je geen overdosis aan indrukken ?
    groetje, Jeltje

• 13 Juli 2006 - 20:21

Astrid:

het ziet er allemaal weer fantastisch uit nog steeds lekker genieten he dat het niet te gewoon wordt nog 1 dag werken en dan hebben wij ook vacantie het is hier ook heerlijk weer en hopen dat normandie ook mooi zal worden voor dick weer heel wat jullie nog lekker genieten dan doen wij het ook kusjes linsy en fleur

• 19 Juli 2006 - 12:13

Annemijn:

Hi lieffies,
    uhm wil niet zeuren of zo maar wat met nieuwe tsunami's, aardverschuivingen en modderstromen... Alles nog ok? Hoop dat geen nieuws goed nieuws is?! En dat jullie ieder met een oerangoetang op de arm niet eens gehoord hebben van alle natuurrampen maar wij krijgen het iedere dag om acht uur bij het journaal mee. NIET zo fijn, maak me dan zorgen.
    Sorry, ik zal iemand anders gaan lastig vallen met mn moedergans ideeen. Genietse en hele dikke knuffels.
    A

• 20 Juli 2006 - 02:31

Bregtje En Leon:

He lieverds!!!

Maak jullie je geen zorgen we zitten veeeeels te ver uit de richting van wat voor een aardverschuiving, tsunami of andere natuurramp dan ook!!! We zitten hoog en droog op een supermooi exotisch plekje, die we stiekem nog een beetje geheim willen houden tot het volgende bericht (zal wel ff op zich laten wachten!! we zijn te veel aan het genieten hier!!) haha!!! Als er echt iets helemaal mis gaat hier, dan laten we het jullie zeker weten, maar tot die tijd geniet van jullie heerlijke zomerse en tropische dagen!!!!

Dikke zoenen en tot snel iedereen!!! xxxxxxxxxxxxx

• 23 Juli 2006 - 12:34

Esmaralda:

Goed om te horen dat jullie veilig zitten! Geniet idd maar van al het mooie daar, tis zonde om vaak achter de pc te zitten! dikke kus van jullie huismus